blogi, uusimmat
Comments 2

Manteliluumu-piiraat

On kulunut aikaa siitä kun olen leiponut jotain makeaa uunissa. Olen ollut yksinkertaisesti niin hullaantunut raakaleivonnasta, että uunileivonnaiset ovat unohtuneet tyystin. Kunnes viime viikonloppuna aloin haaveilemaan piiraista. Oikeastaan voidaan jo puhua pienimuotoisesta fiksaatiosta. Unelmoin aprikoosipiiraista, luumupiiraista, marjapiiraista – mistä tahansa piiraista! Lopulta päädyin luumupiiraisiin. Hyvä valinta, sanoisin. Tulen varmasti leipomaan piiraita jatkossakin. Sen verran maukkaita ne olivat.

Hienoa näissä piiraissa on se, että täytteitä voi vaihdella marjoista hedelmiin mielensä mukaan. Itse löysin laadukkaita luumuja, jotka olivat mehukkaita ja kiinteitä niiden muhjuisten ja iskua ottaneiden sijaan. Harmillista kyllä, mutta jälkimmäisen kaltaisiin törmään useammin luumuostoksilla ja usein ne jäävätkin siitä syystä kauppaan. Nyt onni potkaisi ja sain täyden kympin luumut. Luumua uunissa paistettaessa, pitää sen mielestäni olla kiinteä, mutta sopivasti pehmeä. Tällöin luumu säilyttää koostumuksensa eikä muutu lämmöstä liian pehmeäksi.

IMG_6955

Mantelijauho taitaa olla minulle mieluisin ja se myös sopii täydellisesti makeisiin leivonnaisiin. Siispä piiraiden pohja syntyi suurimmaksi osaksi mantelijauhosta. Manteli on monipuolinen ja ravinteikas. Se sopii niin makeaan kuin suolaiseen, kuumennettuun kuin raakaankin – sinä päätät. Piiraitteni täytteenkin innostuin valmistamaan mantelijauhoista ja se taisikin olla suosikkijuttuni koko piiraissa. Täyte oli suussa sulavan pehmeä ja juuri sopivan kostea. Itse pohja ei ole juuri lainkaan makea, joten täytteen hunajaisuus ja makeus sopi hyvin luumun hienoiseen kirpsakkuuteen.

Kuten mainitsin, pohja itsessään ei ole makea. Tämä on itse asiassa leivonnalleni hyvin luonteenomaista, koska en ole ylimakeiden leivonnaisten ystävä. Joka tapauksessa, jos pohja ei ole makea, täytteen on oltava. Ja sitä tämä täyte olikin – juuri sopivasti. Kakut, tortut ja piirakat ovat usein parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä ja niin olivat nämä piiraatkin. Tarkoitukseni oli tehdä kyytipojaksi vielä cashewmousse, mutta jostain syystä en päässyt niin pitkälle. Se olisi varmasti sopinut piiraiden kylkeen, mutta ilmankin ne olivat herkullisia. Seuraavalla kerralla sitten!

Kuten kaikki reseptini, nämäkin piiraat ovat täysin gluteenittomia. Niissä ei myöskään ole valkoista sokeria – kuten ei missään reseptissäni.

Manteliluumupiiraat

6 piirasta, vuoat ø 9,5 cm

Pohja:

70 grammaa suolatonta voita, huoneenlämpöisenä

3 keltuaista

ripaus laadukasta suolaa

 2,5 dl mantelijauhoja

0,60 dl tummaa riisijauhoa

0,60 dl kaurajauhoja

1 tl psylliumia

1 rkl omenaviinietikkaa

1 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl luomuvaniljajauhetta

Täyte:

3 luumua, kivet poistettuna ja leikattuna kuuteen viipaleeseen

1 kananmuna

3 rkl hunajaa, kukkurallisia

1,5 dl mantelijauhoja

25 grammaa suolatonta voita

½ tl luomuvaniljajauhetta

Aloita valmistamalla pohja. Sekoita sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi pehmeäksi. Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan. Vatkaa keltuaiset voin sekaan huolellisesti, kunnes seos on tasaista ja ainekset täysin sekoittuneet. Lisää suola, vanilja, psyllium, omenaviinietikka ja kaikki jauhot. Sekoita kauhalla tai puuhaarukalla. Kun ainekset ovat hyvin sekoittuneet, jatka taikinan muovaamista käsin kunnes saat siitä muovailtua pallon. Käsillä myös ainekset saa sekoittumaan vielä paremmin keskenään. Tasoita taikinapallo litteäksi, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Ota taikina jääkaapista, jaa se kuuteen osaan ja pyörittele palloiksi. Kevyesti jauhotetulla leivinpaperilla kauli palloista ohuita ja pyöreitä. Koko määräytyy vuokiesi mukaan. Kauli pallot kuitenkin niin suuriksi, että saat taikinan riittämään myös vuokien reunoille asti. Helpointa on saada ohut taikina vuokaan käyttämällä leivinpaperia apuna: kun olet kaulinnut yhden pallon paperin päällä, käännä se ylösalaisin vuokaan ja painele sormilla. Esipaista pohjia noin 10 – 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Jos käytät kiertoilmauunia, laske uunin lämpötilaa hieman, jotta pohjat eivät pala.

Kun pohjat paistuvat, valmista täyte. Sulata voi kattilassa, lisää hunaja ja vanilja ja sekoita hyvin. Ota taikina liedeltä pois, anna sen jäähtyä hieman ja lisää sitten kananmuna. Lopuksi lisää mantelijauhot ja sekoita kaikki ainekset kunnolla.

Ota esipaistetut pohjat uunista, aseta kolme luumuviipaletta jokaiseen ja lusikoi täyte päälle. Luumut saavat pilkistää täytteen alta. Laske hieman uunin lämpötilaa, noin 150 asteeseen, koska täyte saa mieluummin hyytyä kuin paistua. Laita piiraat uuniin vielä noin 20 minuutiksi. Nauti sellaisenaan tai jäätelön/vaniljakastikkeen kanssa.

IMG_6953

1 kommentti

  1. dailynut says

    I think you could absolutely use other sour fruits too. Also sweet fruits and berries! If you want to try something other than plums I’d suggest apricot or blackberries. 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti