Yleinen
Comment 1

Paahdettu kukkakaalikeitto omenalla ja valkosipulilla

Keittoja on maisteltu tämä viikko hyvällä ruokahalulla. Ovat ne vaan niin monipuolisia ja herkullisia. Tänään herkuttelin omenalla ja valkosipulilla maustetulla paahdetulla kukkakaalikeitolla. Kevyt, mutta täyteläinen keitto oli juuri sopivasti täyttävä lounas ja kyytipojakseen se kaipasi vain rouskuvaa siemennäkkileipää.

Keitto vaatii aikaa eikä valmistu ihan hetkessä, mutta kiität itseäsi lopussa. Kukkakaalit ja omenat muhivat kuumassa uunissa reilun puolituntisen. Myös valkosipuli paahtuu foliossa pitkään. Keitto onnistuisi toki ilman ainesten paahtamistakin, mutta en suosittele jättämään sitä väliin. Se on nimittäin koko keiton juju ja lopputulos on monivivahteinen.

Vaikka tätä nyt kukkakaalikeitoksi kutsutaankin, näyttelee valkosipuli isoa roolia. Valkosipuli muuttuu pitkään paahdettaessa pehmeäksi, niin maultaan kuin koostumukseltaankin, ja tämän narsissikasveihin lukeutuvan herkun makeus pääsee oikeuksiinsa. Jos et ole ikinä paahtanut valkosipulia, suosittelen kokeilemaan – ja ehdottomasti kokonaisella yhdistelmäsipulilla, ei pelkästään yksittäisillä kynsillä.

IMG_7571

Mausteiksi heitin vain ripauksen suolaa ja mustapippuria, sillä raaka-aineet itsessään antoivat keitolle niin paljon makua. Jos täyteläinen, pehmeä ja valkosipulinen keitto kuulostaa hyvältä, kokeile ihmeessä!

Paahdettu kukkakaalikeitto omenalla ja valkosipulilla

1 iso kukkakaali (minulla vajaa 900g)

1 iso omena

1 kokonainen valkosipuli + oliiviöljyä

3 dl kaurajuomaa (myös manteli- tai riisimaito sopivat)

suolaa ja pippuria

punasipulia ja persiljaa

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Kuori kokonaisesta valkosipulista paperista kuorta pois ja leikkaa toisesta päästä sen verran pois, että kynnet tulevat näkyviin. Ripottele päälle oliiviöljyä, kääri folioon ja laita kuumaan uuniin n. 40 minuutiksi. Valkosipulit ovat valmiita kun kynnet ovat pehmentyneet ja voit kaapia ne lusikalla irti.

Leikkaa kukkakaalin tertut pieniksi paloiksi, noin 2-4 osaan. Laita kukkakaalit pakastepussiin, kaada sekaan n. 1 rkl oliiviöljyä. Pidä pussin suusta tiukasti kiinni ja hölskytä niin, että oliiviöljy leviää kukkakaaleihin. Kuori omena, poista kota ja leikaa viipaleiksi.

Laita kukkakaalit ja omenat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele päälle mustapippuria ja suolaa. Paista 190 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Voit tehdä tämän myös samaan aikaan kun paahdat valkosipulia. Ota kuitenkin huomioon, että kukkakaalit ja omenat paahtuvat uunissa aavistuksen lyhyemmän ajan kuin valkosipuli.

Laita paahtuneet kukkakaalit, omenat ja kuorista irrotetut valkosipulinkynnet tehosekoittimeen kaurajuoman kanssa ja aja tasaiseksi.

Kaada keitto tehosekoittimen kannusta kattilaan ja lämmitä. Tarjoile paistetun punasipulin ja tuoreen persiljan kanssa.

IMG_7577

 

Mainokset

1 kommentti

  1. ihanaa. tätä teen huomenna – olen unohtanut kommentoida tähän postaukseen kun ensimmäisen kerran luin keitostasi. mistähän sais tuota näkkäriä?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s