blogi
Comment 1

Mansikkainen cashew-raakakakku

Oli ehtinyt kulua jo tovi siitä kun viimeksi tein raakakakun. Viime viikonloppuna asia korjaantui ja valmistin samettisen pehmeän ja suussa sulavan mansikkacashew-kakun. Cashewkakut ovat suosikkejani raakaleivonnassa ja aikoinaan, kun vasta opettelin raakaleivontaa, olin ällistynyt siitä miten kermaisen koostumuksen cashewpähkinä liotettuna ja soseutettuna antaa. Se myös toimii kerman ja muiden maitotuotteiden korvaajana. Tästä ominaisuudesta cashew saa hurjasti omassa arvojärjestelmässäni lisäpisteitä, sillä pyrin aina jättämään maitotuotteet pois tai ainakin rutkasti vähentämään niitä.

Tykkään silloin tällöin leipoa ihan perinteisestikin uunissa, mutta aina kun valmistan raakaherkkuja, muistan miksi olen niihin niin korviani myöten rakastunut. Raakaleivonnaisissa on vahvat, puhtaat maut ja ne sopivat kitkattomasti elimistölleni. Saan myös tyydystystä raaka-aineiden luonnonmukaisuudesta ja aitoudesta. Joskus aiemminkin olen tämän blogissani maininnut, mutta kertauksen vuoksi toistan itseäni: raakaleivonnaisissa on mielestäni myös parempi maku kuin kypsennetyissä pullissa, piiraissa ja kakuissa.Yksinkertaisuuden ja minimalistisuuden kannattajana pidän myös siitä, miten helppoa, lähes idioottivarmaa, raakaleivonta on. Toki on oma työnsä löytää sopivat annostukset sekä koostumukset. Mukavaa haastetta tuo myös hyvien makuyhdistelmien etsiskely ja tutkiskelu. Silti koen raakaleivonnan jollain tavalla paluuksi luonnollisempaan ja yksinkertaisempaan – karsitumpaan ja sitä myötä helpompaan.

IMG_7433

Tämä kakku on hyvä esimerkki raakaleivonnan yksinkertaisuudesta ja herkullisuudesta. Raaka-aineita on suhteellisen vähän ja silloin kaikki maut pääsevät oikeuksiinsa. Pohja on ohut, mutta siinä on mukavasti suutuntumaa sekä paljon makua. Kakun mansikkacashew-täyte on kermaisen pehmeä ja juuri sopivasti makea. Mustaherukkakastike antaa kakulle hiukan potkua ja kontrastia. Tällainen kakku sopisi täydellisesti kuumaan kesäpäivään, vaikka itse innostuin valmistamaan sen petollisen takatalven keskelle. No, sainpahan ainakin haaveilla lämpimämmistä päivistä kesäkakun kera.

Mansikkainen cashew-raakakakku

irtopohjavuoka ø 24 cm

Pohja:

1,50 dl/16 kpl kivettömiä luomutaateleita

1,50 dl pähkinöitä (käytin para-, macadamia-, hassel- ja saksanpähkinää sekä mantelia)

ripaus laadukasta suolaa

1/2 tl luomuvaniljajauhetta

Täyte:

3 dl cashewpähkinöitä vedessä liotettuna (mielellään yön yli, mutta vähintään 2 tuntia)

yhden sitruunan mehu

5 kukkurallista rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (pehmeää, mutta ei täysin sulaa)

3 rkl hunajaa

3 dl sulaneita pakastemansikoita

Kastike:

2 dl mustaherukoita

2 kukkurallista tl hunajaa

Surauta taatelit ja pähkinät tehosekoittimessa. Seos saa jäädä rakeiseksi. Lisää joukkoon suola sekä vanilja ja sekoita. Leikkaa irtopohjavuokaan aavistuksen pohjaa suurempi leivinpaperipala. Tämä auttaa kakun siirtämisessä ja leikkaamisessa. Painele seos vuokaan ja laita jähmettymään pakastimeen siksi ajaksi kun valmistat täytteen. Pese tehosekoittimen astia.

Kaada cashewpähkinöistä liotusvesi pois. Surauta pähkinät mansikoiden kanssa tehosekoittimessa täysin sileäksi. Lisää joukkoon sitruunan mehu, kookosöljy ja hunaja. Kaada seos pohjan päälle ja levitä tasaiseksi nuolijalla tai lastalla. Laita kakku pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Valmista kastike sulattamalla mustaherukat. Survo sulaneista marjoista nesteet siivilän läpi pieneen kulhoon. Sekoita marjanesteeseen 2 kukkurallista teelusikallista hunajaa.

Kun kakku on jähmettynyt tarpeeksi, leikkaa siitä haluamiasi palasia, anna sulaa hetki ja sirottele pienellä lusikalla päälle mustaherukkakastiketta. Säilytä kakkua pakastimessa.

IMG_7430

Ps.

Kuvista huomaa kuinka olen kuvannut kakun jäisenä. Ei ehkä paras idea. Kakku ei nimittäin pääse kuvissa ehkä ihan oikeuksiina. Ensi kerralla enemmän kärsivällisyyttä.

Mainokset

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s